ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΦΑΓΑΔΑΚΗ Κριτική – αξιολόγηση του κου Κων/νου Καρούσου – Προέδρου Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών 20/4/2017

18057766_1937022833194709_2826713673884150965_n

Το πρώτο ποιητικό της εξέδωσε η Κωνσταντία Φαγαδάκη από τις εκδόσεις Ιωλκός Αθήνα 2015 με τίτλο ΄΄Το φιλί της ζωής΄΄, μια ιδιαίτερα συγκινητική-ποιητική Έκδοση με περιπλανόμενο οίστρο. Έντονης λυρικής αποτίμησης, ψυχικών και συναισθηματικών δονήσεων, με πολλές και δυνατές εικαστικές πινελιές.Ένας κόσμος πολυδάπανης κοινωνικής εμπειρίας,αναδεικνύεται, με στίχους αιχμηρούς, χαρακτηριστικής-κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα από τα προσωπικά στοιχεία της δημιουργού, με ποίηση καίριας αισθητικής περιεκτικότητας και ψυχικής ευφροσύνης και καρτερίας. Η ποιήτρια, άλλοτε έμμεσα, άλλοτε άμεσα, με σπουδή την επικαιρότητα και την κοινωνικότητα -που προσδίδει το καθημερινό βίωμα -ιχνογραφεί τον άνθρωπο, τη μάνα, τον εικαστικό δημιουργό, την αμεσότητα και τη σχέση, που η ίδια διατηρεί με την αντικειμενική πραγματικότητα της ζωής. Κι΄όλο το πνεύμα της ποιητικής της καταγραφής, ουσιώνεται, στο να καταδείξει στοχαστικά και εικαστικά τη μεγάλη δύναμη της επικοινωνιακής δημιουργίας, της προσωπικής παρουσίας, της συναισθηματικής ακεραιότητας, στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι.Το εικαστικό κομμάτι της ποίησής της, καθορίζει όλον τον ψυχισμό και την δυναμική της εκφραστική. Το ποίημα γίνεται ένα εικαστικό-εμπειρικό αποτύπωμα της συλλογής.
γράφει σελ.11-18-25 τους ακόλουθους στίχους,
΄΄Κρυσταλλωμένη
περιεκτικότητα //
πάνω στο παγοδρόμιο της καρδιάς //
..όπως οι ρυτίδες στην ψυχή΄΄..΄΄
Η ζωή μου..
κινούμενη ύπαρξη //
μες στον πίνακα //της ίδιας μου της ζωής΄΄…

΄΄Το νερό..
εξατμίζεται και καθαγιάζεται //
πάνω σε ένα βασιλικό΄΄…

Ο δημιουργός -ποιητής εδώ γίνεται προπομπός, χαρακτηριστικών επισημάνσεων-πολλών στοιχείων σχέσεων και παρουσίας –κοινωνικότητας και επιλογικότητας στο ευρύτερο κοινωνικό μας γίγνεσθαι..και συνεχίζει σελ.34-36-37.

΄΄Ο δρόμος γέμισε μικρές λίμνες // μάτια //
που σκάφτηκαν με περισσή μανία //

..΄΄στη λευκή σιωπή των συνόρων //
άγριο κι΄ένσφαιρο το οξυγόνο της
ελευθερίας΄΄..

΄΄στόματα διψασμένα
//στάζουν// μια δακρυσμένη// ιδρωμένη ηδονή
// πάνω //στην ωρίμανση // της μέρας

΄΄ Εδώ ταυτόχρονα διαφαίνεται και κορυφώνεται–πίσω από την περιεκτικότητα του λυρικού στίχου,το ανθρώπινο ενδιαφέρον-και για θέματα ποιότητας ζωής και ελευθερίας,όπως στους στίχους σελ΄41΄΄Ακέφαλοι εξουσιαστές //
με έλλειμμα το ύψος και το φως΄΄.

Η Κωνταντία Φαγαδάκη, θέλει την ποίηση κοινωνία ψυχής- απόλυτης και συμπαντικής ανάτασης, της ραγισμένης και πολυτρεμάμενης καθημερινότητάς μας.

Πόσο πονεμένα ηχούν οι στίχοι της
για τα ερειπωμένα μας χωριά !!
΄΄Οι καμπάνες των ορεινών
χωριών // ήχησαν // ερήμωση // Αντίο είπανε//
σε φωνές-φλόγες // ιερής κυκλικής επιβίωσης ΄΄!!.

Ποίηση αισθητικής ανέλιξης-καίριας εικαστικής παρουσίας-ψυχικής ωριμότητας-και ηθογραφικής και εκφραστικής ποιότητας…

Εκλεκτή φίλη
Κωνσταντία Φαγαδάκη
–ο καιρός και η ζωή θα σου δώσουν μεγαλύτερη επάρκεια έκφρασης και αισθητικότητας στο έργο σου

—-με την εκτίμησή μου—
Κώστας Καρούσος

*ευχαριστώ πολυ τον αξιότιμο Πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών κο Κων/νο Καρούσο για την κριτική – αξιολόγηση του ποιητικού μου έργου «το φιλί της ζωής» δίνοντας μου πνοή για να συνεχίσω, ευχαριστώ πολυ για αυτήν την τιμή !!!!
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ   ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

/** * The template for displaying Comments. * * The area of the page that contains both current comments * and the comment form. The actual display of comments is * handled by a callback to bouquet_comment() which is * located in the functions.php file. * * @package Bouquet */ if ( post_password_required() ) return; ?>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.