ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΟΥΣΗΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΕΙ Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΔΑ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΑΜΠΑ Oggi il comune di Napoli ha dedicato una via al poeta e politico greco Alessandro Panagulis. Siamo commossi del riconoscimento!

16002988_1888432414720418_1120285054366750568_n

Σήμερα ο Δήμος Νάπολης αφιέρωσε ένα δρόμο στον Έλληνα ποιητή και πολιτικό Αλέξανδρο Παναγούλης. Είμαστε συγκινημένοι για την αναγνώριση ! (στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Νάπολης )

Με την ευκαιρία ένα απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο μου » ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΣΚΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΥ » μια εντελώς άγνωστη πτυχή από την άφιξη στην Κύπρο του Αλέξανδρου Παναγούλη.

» Καθόμασταν με τους συμπεθέρους, θυμάμαι, στο σαλόνι του σπιτιού μας, στην οδό Ορφέως 3, στη Λεμεσό όπου βρίσκεται το σπίτι μας. Μόλις που είχαμε αρραβωνιάσει τα παιδιά μας. Καθόμασταν και κουβεντιάζαμε. Η μια όμως κουβέντα – όπως συμβαίνει – έφερνε την άλλη. Οπόταν, μια που μιλούσαμε για τον επικείμενο γάμο των παιδιών μας, η συμπεθέρα θυμήθηκε τη μέρα του γάμου τους στη Μόρφου.

«Θυμάσαι Τάκη;» , ρώτησε με νοσταλγική διάθεση το συμπέθερο.

«Πώς να μην θυμάμαι», της απάντησε, «ξέχασες που είχαμε και τον Αλέκο Παναγούλη κλεισμένο μέσα στο σπιτάκι που βρισκόταν στο περιβόλι μας με τις πορτοκαλιές;» «Τι έγινε συμπέθερε;», απορημένος τον ρώτησα.

«Ααα, μεγάλη, πολύ μεγάλη υπόθεση», μ’ απάντησε.

Οπόταν, στη συνέχεια, μου εξιστόρησε, με πάσα λεπτομέρεια, πώς βρέθηκε στην Κύπρο, τη μέρα μάλιστα του γάμου τους ο Αλέκος Παναγούλης.

«Τον Παναγούλη τον γνωρίζαμε από τον καιρό που μαζί με τον γαμπρό μου, τον Ανδρέα Μανώλη, το φιλόλογο, τον άνδρα της αδελφής μου, ήμασταν φοιτητές στην Αθήνα. Ήμασταν όλοι ενθουσιώδεις οπαδοί της Ένωσης Κέντρου μια που ο Γεώργιος Παπανδρέου, με έργα και με πράξεις, με ενέργειες, σε αντίθεση με τον Καραμανλή, συμπαραστεκόταν στον αγώνα της Κύπρου. Εγώ ήμουνα φοιτητής της ιατρικής και ο Ανδρέας, ο γαμβρός μου, φοιτητής της φιλολογίας. Να, πως γνωρίσαμε τον Παναγούλη. Μετά όμως, και στα επόμενα χρόνια, ακολουθήσαμε, όπως αρκετοί Κύπριοι που διαμένουν στην Αθήνα, τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Πασόκ. Στα χρόνια λοιπόν της δικτατορίας και στη χρονιά που παντρευτήκαμε, το 1968, όταν ήρθαμε από την Αθήνα στην Κύπρο για το γάμο μας, μαζί και στο ίδιο αεροπλάνο, φέραμε με τον Ανδρέα και τον Αλέκο. Και θυμάμαι πως Κυριακή του γάμου μας, πήγαμε με τον Ανδρέα και του πήραμε , για να μην τον αφήσουμε νηστικό, μεσημέρι και βράδυ από τα φαγητά του γάμου. Και το κυριότερο, τη Δευτέρα του γάμου, αντί να πάμε με τη συμπεθέρα σας για το μήνα του μέλιτος, όπως συνηθίζεται, πάλι με τον Ανδρέα, το γαμπρό μου, πήραμε τον Αλέκο στη Λευκωσία, τον πήραμε απευθείας στον Αρχιεπίσκοπος Μακάριο, που μας δέχτηκε, και τον συστήσαμε. Ο ίδιος ο Αλέκος του εξήγησε και του ανάπτυξε τα αντιδικτατορικά του αισθήματα αλλά, ταυτόχρονα, και τα «συνομωτικά» του σχέδια.
«Συμπέθερε, είμαι περίεργος να μάθω τι ακριβώς του απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος», του είπα.

«Ναι, όταν μιλήσαμε και όταν του μίλησε και ο Παναγούλης, πήρε στο τηλέφωνο αμέσως τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Αλέκο, είπε στον Παναγούλη, τον καιρό της ΕΟΚΑ, υπήρξε αντάρτης, και γνωρίζει καλά από ενέδρες. Έχει τεράστια και μεγάλη πείρα. Αυτός θα του παραγγείλω να σ΄εκπαιδεύσει και να σε βοηθήσει σε όλα. Οπόταν ο Αρχιεπίσκοπος, μπροστά μας πήρε στο τηλέφωνο τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και του έδωσε εντολές. Ύστερα μας έστειλε να τον συναντήσουμε. Και πήγαμε».

«Οπόταν, κατά τα λεγόμενά σου, συμπέθερε, ο Γιωρκάτζης ενέργησε, όμως πάντα με τις εντολές του Αρχιεπισκόπου», τον ρώτησα.
«Ασφαλώς και ενήργησε», μ’ απάντησε.

Γιώργος Πετούσης

Υ.Γ. Υπάρχει φυσικά και η συνέχεια

/** * The template for displaying Comments. * * The area of the page that contains both current comments * and the comment form. The actual display of comments is * handled by a callback to bouquet_comment() which is * located in the functions.php file. * * @package Bouquet */ if ( post_password_required() ) return; ?>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.