Αρχείο | Νοέμβριος 30, 2016

ΕΝΑΣ ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ

14358653_1827658657464461_145696531889724117_n

Έχεις μια ομορφιά
να με κάνεις να γράφω
με το βλέμμα του ήλιου.
Είσαι ένα λουλούδι όλων των εποχών
μια φωνή με τις αποχρώσεις της Φεϊρούζ
ένας γαλάζιος αρμενιστής
που πολλαπλασιάζεις τα θέλω μου
να ζω με Καλοκαίρια και Άνοιξες
να τραγουδάω τα μάτια σου
και να ζηλεύει ο έρωτας.
Έχεις μια αγάπη
να μπορώ να γράφω
όλα τα γράμματα κεφαλαία
να μπορώ να μιλάω
για έναν πολυέλεο ουρανό
που δε θα με έχει ομηρία
στο άρμα του!
Είσαι ένα ξενύχτι γλυκό
το δικό μου το όρισμα
που ορίζει την ύπαρξή μου
να βλέπω πόσο φυραίνει η ζωή
όταν δεν περιθάλπεις τον εαυτό σου
και δε χορεύεις πάνω στο κύμα
όταν δε μιλάς με ελευθερία
και ποίηση της υπέρβασης
για ό,τι σου γίνεται
ατελεύτητος έρωτας!

Θεόδωρος Σαντάς,Θεσ/νίκη,30-11-2016

Στίχοι-Μουσική: Μαρίζα Κωχ Απέναντι στο Ηφαίστειο

15319252_1864200933810233_6179674147556670613_n

Δύναμη εσύ μαύρη φωτιά λάμψη βροντής
Που μες τα έγκατα της γης βαθιά σωπαίνεις
Δικό σου έργο είν’ της καρδιάς μου το νησί

Του αιγαίου πελάγου όλοι οι λαοί το κατοικήσαν
Τώρα το νήμα είναι κομμένο, δηλαδή
Η Σαντορίνη ζει κλεισμένη σε μιαν αφίσα

Η γη της Θήρας μετοικεί με τα καράβια
Γίνεται πούδρα πρώτη ύλη για μπετόν
Στις σημαδούρες του γιαλού δένουν ποστάλια

Στη λάβα ο θόλος του ουρανού στερεωμένος
Ηχεί τις γλώσσες που μιλούν σ’ όλη τη γη
Μέσα στον τόπο του ο Θηραίος είναι ξένος

Να αναπαυθεί η ψυχή μου δεν υπάρχει χώρος
Και ο τελευταίος ηγούμενος χωρίς κελί
Πάνω στο ράσο του πετάει για το Άγιον όρος

Δύναμη εσύ μαύρη φωτιά λάμψη βροντής
Που μες τα έγκατα της γης βαθιά σωπαίνεις
Δικό σου έργο ειν’ των γονιών μου το νησί

Η δύση πάνω απ’ την Καλντέρα είναι η φωνή σου
Μια τέτοιαν ώρα ώρα δέους σαν κι αυτή
Μη φανερώσεις σαν οργή τη δύναμή σου.

https://m.youtube.com/watch?v=FHuwIbQRvZs&feature=share

Μαρίζα Κωχ Η Μαρίζα Κωχ είναι Ελληνίδα συνθέτης, τραγουδίστρια και μουσικοπαιδαγωγός. Βιογραφικό …

15283951_1864200697143590_1667529364234461841_n

Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, γνωστή παράλληλα και για τη συνθετική και στιχουργική της δουλειά, που περιέχεται μέσα σε 23 προσωπικούς της δίσκους. Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1944 [1] στην Αθήνα από Ελληνίδα μητέρα και Γερμανό πατέρα μέλος του Γερμανικού στρατού κατοχής.[2] Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια στη Σαντορίνη όπου έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια.

Υπηρέτησε την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, εισάγοντας τον ηλεκτρικό ήχο στις διασκευές της. Η μουσική της γραφή στα λαϊκά της τραγούδια φέρει επιρροές από το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, και ως ερμηνεύτρια εντάσσει συχνά στα ρεσιτάλ της τραγούδια του. Μελοποίησε ποίηση Σαπφούς, Κώστα Βάρναλη, του Έλληνα ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία και του Γιώργου Σαραντάρη.

Το 1976, με «παραγγελία» του Μάνου Χατζιδάκι, η Μαρίζα Κωχ συνέθεσε μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τίτλο «Παναγιά μου – Παναγιά μου» και συμμετείχε με το τραγούδι αυτό στο διαγωνισμό της Eurovision στη Χάγη.

Από τη δεκαετία του ’70 άρχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τραγουδώντας στα μεγαλύτερα θέατρα και σε αναγνωρισμένα μουσικά φεστιβάλ στη Δυτική Ευρώπη, στη Ρωσία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, και την Αφρική ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής.

Το 1980 υπήρξε η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που εμφανίστηκε στην Κίνα και στο πλαίσιο διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Πεκίνο με αντίστοιχη εμφάνιση της Όπερας του Πεκίνου στην Αθήνα. Το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ International Country Music Week που διεξάγεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μάο: εκεί διακρίθηκε ανάμεσα σε συμμετοχές 32 χωρών από τις πέντε ηπείρους, και της απονεμήθη το βραβείο «Best Singer». Το καλοκαίρι του 2010 ταξίδεψε και πάλι στην Κίνα ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση (της οποίας είναι επίτιμο μέλος), προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες του 29ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ISME για την μουσική εκπαίδευση. Με το πέρας του Συνεδρίου παρέλαβε, με όλη την Ελληνική αποστολή, την σημαία του 30ου Συνεδρίου, το οποίο διεξάχθηκε το 2012 στην Ελλάδα.

Για τις περιοδείες της η Μαρίζα Κωχ λέει:

«Αξιώθηκα να τραγουδήσω σε πολλά από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, αλλά και σε αμέτρητα σχολεία, καφενεία, αγροτικές αποθήκες και των πιο μικρών χωριών της πατρίδας μας. Καμαρώνω το ίδιο και για το ένα και για το άλλο. Με τα τραγούδια μου θέλω να ομολογήσω όσα νιώθω ταξιδεύοντας στην πατρίδα μας. Στα δικά μου μάτια μοιάζει να είναι η πιο πλούσια χώρα του κόσμου σε φυσική ομορφιά, σε χαρακτήρες ανθρώπων, σε ιστορία, σε μουσική, σε τέχνες, σε θρησκευτικό μεγαλείο, σε βάθος ανθρωπίνων συναισθημάτων».
Το 2011, σε συνεργασία με το συνθέτη Filtig, δημιούργησε το έργο ηλεκτρονικής μουσικής Platonia, στο οποίο και ερμήνευσε τα φωνητικά μέρη.

Το 1996 ίδρυσε δική της δισκογραφική εταιρία, τη VERSO MUSIC, με σκοπό την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα και την έκδοση παιδικής δισκογραφίας.

Από τη δεκαετία του ’90 και πέρα η Μαρίζα Κωχ επικέντρωσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς της στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Το 1996 ξεκίνησε να δίνει μαθήματα σε παιδιά. Στη συνέχεια, το 1999 δημιούργησε τη μέθοδο βιωματικής μουσικής εκπαίδευσης (που δίδασκε σε σχολεία). Το 2004 ιδρύθηκε το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης και Λόγου Μαρίζα Κωχ» για τη βιωματική διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (4-6 ετών) Το 2008, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών δημιούργησε την «Παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού Μαρίζα Κωχ»

Εξέδωσε παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και έδωσε παραστάσεις για παιδιά με τα έργα «Η Γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο» και «»Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια».

Με τα βιβλία της «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, Ελληνικά μαθαίνω» (Εκδόσεις Σταμούλης 2010) και «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» (Εκδόσεις Σταμούλης 2011) – που συνοδεύονται από cds- απευθύνεται σε παιδιά που ασκούνται στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Τιμήθηκε για τη μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως «γυναίκα δημιουργός».

Είναι επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και της Ελληνικής Ένωσης για την Μουσική Εκπαίδευση. Είναι επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής για τα Μουσικά Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων.

Τον Οκτώβριο του 2015, το Πανεπιστήμιο Πατρών πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα για την Μαρίζα Κωχ, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων ανελλιπούς παρουσίας στο χώρο της μουσικής, όπου της απενεμήθη τιιμητικό δίπλωμα και εκείνη τραγούδησε μια εκτενή επιλογή από το ρεπερτόριό της.

Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.), στα πλαίσια του 7ου Συνεδρίου της με θέμα: «Μουσικός Γραμματισμός: Τυπικές και Άτυπες Μορφές Μουσικής Διδασκαλίας-Μάθησης», που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη, απένειμε στη Μαρίζα Κωχ τιμητική διάκριση «για την πολυετή και ευδόκιμη προσφορά της στη μουσική εκπαίδευση και το ανεκτίμητο πολιτιστικό έργο της».

Πηγή Βικιπαίδεια

«In our deformed and strange century,Poetry,Painting and Music are not inspired from life,but from each other». Oscar Wilde [1854-1900].

15193415_680119195498911_1268662448932999136_n

«Στον δύσμορφο και παράξενο αιώνα μας,η Ποίηση,η Ζωγραφική και η Μουσική,δεν αντλούν την έμπνευσή τους από τη ζωή,αλλά η μία από την άλλη».Όσκαρ Ουάιλντ [1854-1900].

«Νel nostro deformato e strano secolo,la Poesia,la Pittura e la Musica non e ispirato dalla vita,ma gli uni dagli altri». Oscar Wilde [1854-1900]

«Dans notre siecle,deformee et etrange,la Poesie,la Peinture et la Musique ne sont pas inspires de la vie,mais de l’ autre».Oscar Wilde [1854-1900]

www.demetrioshatzikos.com
Demetrios Hatzikos/ART
info@demetrioshatzikos.comD