Αρχείο | Σεπτέμβριος 22, 2016

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΑΝΤΑ

14358653_1827658657464461_145696531889724117_n

Γεννήθηκε στην Ηράκλεια της Φθιώτιδας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι Μαθηματικός, παντρεμένος με την Σμαρώ Δημάκου και έχουν τρεις κόρες. Είναι τακτικό μέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», διετέλεσε πρόεδρος της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» και είναι ιδρυτικό μέλος της «Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τον Πολιτισμό ,Αργοναύτες »και μέλος της «Αμφικτιονίας Ελληνισμού».
Το 1997 κάνει την πρώτη εμφάνισή του,με την ποιητική συλλογή «Το ταξίδι του άστρου». Η συλλογή του αυτή είναι μια θρηνητική αφιέρωση στην πρόωρα χαμένη ανιψιά του Νικολέτα Πολύζου, παιδί της αδελφής του. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο «Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης» με το τραγούδι «Η μικρή Δανάη» σε μουσική του Δημ. Κεχαγιά. Το 1999 εκδίδει την δεύτερη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Στου Αιγαίου τον Έρωτα» και το 2000 την ποιητική συλλογή «Οκτέτο» με άλλους εφτά ποιητές της Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος του «Σωματείου Στιχουργών Βορείου Ελλάδος»(έτος ιδρύσεως 1998)
Τον Απρίλιο του 2001 το «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» εκτιμώντας την αρετή και τις προς τα Γράμματα και τις Τέχνες προσφερθείσες υπηρεσίες ,του απονέμει τιμητικό δίπλωμα.
Το 2004 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Ό,τι δε σβήνει η βροχή» και το 2006 την ποιητική συλλογή «Ο Έρωτας έχει πάντα Πανσέληνο» που εξαντλήθηκε και το Μάρτιο του 2008 επανεκδόθηκε σε δεύτερη έκδοση, από τις εκδόσεις «Υδρόγειος»
Τιμήθηκε από την «Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» και από το Δήμο Χαλκίδας. Τιμήθηκε επανειλημμένα από την «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών». Το 2001 βραβεύτηκε από την «Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης» και το Σεπτέμβριο του 2002 από τον λογοτεχνικό σύλλογο Αγρινίου «Κ. Χατζόπουλος».
Στίχοι του για ήρωες του 1821 και για τον Πόντο, μελοποιήθηκαν από τον πρωτοπρεσβύτερο και μουσικό Θεόδωρο Τσαμπατζίδη και εκδόθηκαν σε CD. με τίτλο:Ελλάδα-Μήτρα ηρώων, Λίκνο της Πίστης και της Λευτεριάς
Βραβεύτηκε το 2006 στο 2 ο Φεστιβάλ ποίησης Θεσσαλονίκης με 2ο βραβείο και το 2008 με 1ο βραβείο, από τη «Μη Κυβερνητική Οργάνωση ,Αργοναύτες» Συνέγραψε τους στίχους για τον Ύμνο του Αποστόλου Παύλου που μελοποίησε ο πρωτοπρεσβύτερος και μουσικός Θεόδωρος Τσαμπατζίδης
Στίχοι του επίσης για κάλαντα μελοποιήθηκαν επίσης από τον πατέρα Θεόδωρο Τσαμπατζίδη και ένα τραγούδι»Χριστούγεννα θα πουν οι ουρανοί» συμμετέχει σε cd με εννιά τραγούδια με τίτλο «Καλανδρική Οκταηχία»
Τα κάλαντα τα τραγουδάει η Νεανική Χορωδία του Ι.Ν ΑΓ.Παντελεήμονος Καλαμαριάς.
Τον Ιούνιο του 2008 «Η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, Τμήμα Πολιτισμού» που προκηρύσσει Παγκόσμιο ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα
Περιβάλλον -Φύση-Άνθρωπος και του απονέμει έπαινο για τη συμμετοχή του.
Το 2009 ,στη 2η συνάντηση Μουσικής και Ποίησης, Βόλος 2009 , τιμήθηκε με 1ο ειδικό τιμητικό βραβείο, από του Ωδείο Φουντούλη για το συνολικό έργο του και τη συμβολή του στα γράμματα και τον πολιτισμό. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από το μουσικοσυνθέτη και ποιητή Τάκη Λουκαρέα όπως και από το μουσικό και συνθέτη Γιάννη Ιωαννίδη. Πιστεύει πως υπάρχουν και σήμερα εξαιρετικοί νέοι ποιητές ,γι’ αυτό τους στηρίζει, συζητά μαζί τους και γράφει για να τους ενθαρρύνει ,προλόγους για τα βιβλία τους .
Την ίδια χρονιά, «Η Ένωση Συγγραφέων –Λογοτεχνών Ευρώπης» ,για τη Δεκάτη Επέτειο Φεστιβάλ ποιήσεως του απονέμει «Εύσημα Λογοτεχνίας και Πολιτισμού»
Το Καλοκαίρι του 2010 βραβεύεται με 1ο βραβείο από το Δήμο Αρκαδίου, «Χάρκια 2010»σε Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό.
Επίσης με 2ο έπαινο από το «Δήμο Χορτιάτη»Θεσσαλονίκης ,στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης Δήμου Χορτιάτη, με θέμα «Προσφυγιά»
Τον Ιούνιο του 2010 βραβεύεται από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στους Δελφούς με το 2ο βραβείο ποίησης, για το ποίημά του «Δεν είμαι η χρυσή βροχή»
Το Νοέμβριο του 2010 παίρνει τιμητική διάκριση για το ποίημά του “Η οργή των νεκρών” με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες Μικρασίας» από την Ένωση Σμυρναίων –Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος στον « 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Ιστορικής Μελέτης και Ποιήσεως»
Στις 5 Δεκεμβρίου του 2010 βραβεύθηκε στην Αθήνα από το φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» με το 2ο βραβείο για ανέκδοτη ποιητική συλλογή.
(πρώτο δεν υπήρχε)
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012 σε διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Σκοπέλου στη μνήμη του ποιητή «Καισάριου Δαπόντε» τιμήθηκε με το 2ο βραβείο ποίησης για το ποίημά του «Ανατομία τ’ Ουρανού»
Στον 1ο Τσακιρίδειο ποιητικό διαγωνισμό του Δήμου Διαβατών Θεσσαλονίκης και της «Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης»(2012) τιμήθηκε με «Α΄ Έπαινο»Το Φεβρουάριο του 2014 τιμήθηκε με έπαινο για το ποίημά του «Με την Πολυσημία της Ποίησης» από την Πανελλήνια Ένωση λογοτεχνών
Στη 1 Μαρτίου του 2015 στην Παγκρήτια Ένωση Θεσσαλονίκης,βραβεύεται από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος(ΕΛΒΕ) για την προσφορά του ,ως Πρόεδρος στην ΕΛΒΕ και στην ελληνική Λογοτεχνία .
Συνεχίζει να συμμετέχει σε αξιόλογες ανθολογίες και γράφει στίχους για έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια.Μέσα στο 2016 ένα cd με παραδοσιακή μουσική του Χρήστου Δασκαλόπουλου έχει τον τίτλο,»Μιας Πόλης Μουσικές»που είναι τραγούδι στο εν λόγω cd με στίχους δικούς του.Διαρκώς παρουσιάζει παλαιούς και νέους ποιητές και να γράφει ακατάπαυστα .